Zápisnica 23.06.2009

Z á p i s n i c a
zo XVI. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Rudníku
konaného dňa 23. júna 2009 o 17,00 hod
 
 
Prítomní: podľa prezenčnej listiny – poslanci OZ: MVDr. Martin Cibulka, Ing. Štefan Duga, Roman Fridrišek, Miroslav Holota, Peter Srnánek, Milan Štefík, Andrea Zmeková (príloha č. 1a)
 
1. Zahájenie, voľba návrhovej komisie, určenie overovateľov zápisnice
a)   Obecné zastupiteľstvo (OZ) na úvod zasadnutia schválilo program XVI. zasadnutia obecného zastupiteľstva v Rudníku zo dňa 21. apríla 2009, s nasledovnými bodmi programu:
  1. Zahájenie, voľba návrhovej komisie, určenie overovateľov zápisnice
  2. Kontrola uznesení
  3. Majetkové prevody
  4. Prejednanie ponuky na spoluprácu s mestom Stará Turá
  5. Informácia o príprave nohejbalového turnaja
  6. Návrh na zakúpenie motorového vozidla
  7. Návrh na výstavbu polyfunkčného ihriska
  8. Diskusia
 
 (uznesenie č. 129b)/2009)
 
 b) Do návrhovej komisie boli jednohlasne zvolení: p. Miroslav Holota , sl. Andrea Zmeková
     (uznesenie č. 129a)/2009)
 
c) Za overovateľov zápisnice boli schválení: p. Milan Štefík, p. Peter Srnánek
     (uznesenie č. 129 c)/2009)
   
2. Kontrola uznesení
     Kontrolu uznesení predniesla kontrolórka obce p. Zuzana Malková. Členovia zastupiteľstva obdržali komentár ku kontrole uznesenia č. 123b), ktorý bol vypracovaný po konzultácii nášho p. starostu s predstaviteľmi obce Rovensko, kde je tento druh kanalizácie funkčný cca 1,5 roka (príloha č. 2). Starosta obce navrhol na webovú stránku obce doplniť technickú správu vypracovanú pre kanalizáciu obce Rudník (uznesenie č. 130/2009).
 
3. Majetkové prevody
A) Ako prvú predniesol starosta obce žiadosť Mgr. Ľubici Durcovej, bytom Rudník č. 232, ktorá žiada o odpredaj pozemku parc.č. 25639/5 – jedná sa o záhradu o výmere 356 m2. Pozemok sa nachádza v tesnom susedstve ich rodinného domu a rodina Mgr. Durcovej pozemok užíva už dlhé roky. Obec nemá možnosť využiť pozemok na iné účely, rod. Durcová zasa nemá žiadny adekvátny pozemok na zámenu a obecná rada po prerokovaní odporučila pozemok odpredať za cenu 1,65 EUR/m2. Poslanec Roman Fridrišek navrhol cenu zvýšiť na 2,- EURÁ/m2. Poslanci hlasovaním určili cenu za m2 pozemku na 2,- EURÁ/m2. (uznesenie č. 131A/2009)
 
B) + C) Ďalšou žiadosťou bola žiadosť p. Štefana Cibulku, Rudník č. 93, ktorý zobral späť žiadosť o odpredaj pozemku parc.č. 22393/48 v lokalite Árendy. Ďalším záujemcom o pozemok v poradí bol p. Sýkorský s p. Evou Malou z Myjavy. Poslanci schválili odpredaj pozemku záujemcom za podmienok, aké boli schválené i predchádzajúcim záujemcom, cena bola prepočítaná na eurá, t.j. 4,97 EUR/m2. (uznesenie č. 131B/2009, 131C/2009)
 
D) Ďalším bodom v časti programu v bode Majetkové prevody bol prevod vodovodu v lokalite Árendy „Vetva A“ a „Vetva B“ na Bratislavskú vodárenskú spoločnosť, a.s. (BVS), nakoľko obec nie je schopná sama tento vodovod prevádzkovať, nakoľko v prípade, že by obec zostala vlastníkom vodovodu, bežnú údržbu by vykonávala BVS a opravy väčších porúch a havárií by boli faktúrované obci, čo by bolo pre obec finančne náročné a neúnosné.
 
     Poslanec Peter Srnánek podotkol, že takýmto spôsobom obec previedla i vlastníctvo vodovodu do častí obce Vaďovské a u Skalských. Občan p. Vladimír Viskup sa informoval na možnosť regulácie cien vody štátom, nakoľko táto sa mu zdá neúmerne vysoká. (uznesenie č. 131D/2009)
 
E) Starosta obce predniesol prítomným žiadosť p. Pavla Tomku, bytom Rudník č. 66 o odkúpenie časti pozemku parc.č. 22158 v k.ú. Rudník. Na obecnom pozemku má p. Tomka umiestnený plynomer, časť garáže a rozostavané murované oplotenie. K žiadosti priložil i situačný náčrtok pozemkov a stavieb, ktorý dostali všetci prítomní k nahliadnutiu. Poslankyňa Zmeková sa informovala, či miestna komunikácia spĺňa parametre, ktoré by mala mať. Starosta odpovedal, že takéto parametre cesta nemá a nikdy ich nebude spĺňať – starosta navrhuje zmeniť druh komunikácie z miestnej na účelovú. Starosta navrhol žiadateľovi, aby do budúceho  zasadnutia doplnil žiadosť o šírky komunikácie v jej lomových bodoch, aby projektant mohol posúdiť možnosť vybudovania komunikácie. Už v minulosti bol problém s prechodom k rodinným domom pod domom žiadateľa a obec má záujem o to, aby sa tieto problémy s prechodom nezhoršili. K žiadosti sa vyjadril i žiadateľ, ktorý prisľúbil dodať požadované rozmery – šírky cesty. Po diskusii poslanci žiadosť zobrali na vedomie s tým, že bude prejednaná na nasledujúcom zasadnutí.(uznesenie č. 131E/2009)
 
F) V poslednej časti bodu „majetkové prevody“  starosta oboznámil prítomných so žiadosťami o vysporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom parc.č. 22389/3 – 1522 m2 – zastav.plocha, 22389/4 – 257 m2 zastav.plocha a 22389/5 – 332 m2 orná pôda v k.ú. Rudník nachádzajúcich sa v lokalite Árendy od Slovenského pozemkového fondu (SPF) kúpou a bezplatným prevodom. Tieto žiadosti obec podala na SPF 1,5 – 2 roky naspäť. Nakoľko v súčasnosti už SPF nemôže dať pozemky obci bezplatným prevodom, je potrebné schváliť, ako bude obec postupovať v tomto prípade. Ako prvú možnosť starosta navrhol zámenu pozemkov – obec má pozemky na zámenu – problémom je rôzna kultúra a výmera pozemkov – pri rôznej výmere by boli vysoké náklady na vypracovanie geometrického plánu na rozdelenie pozemkov – obec by v tomto prípade radšej ponúkla výmeru o pár metrov väčšiu. Ďalším riešením je odkúpenie pozemkov. Zastupiteľstvo schválilo postup – najskôr rokovať o zámene, až potom o kúpe pozemkov. (uznesenie č. 131F/2009)
 
4. Prejednanie ponuky na spoluprácu s mestom Stará Turá
     V tomto bode programu starosta obce oboznámil prítomných s ponukou mesta Stará Turá. Mesto Stará Turá nám ponúka možnosť vstúpiť do ich školského úradu, ktorý by obci poskytoval spoluprácu a pomoc v oblasti metodiky. Pre našich pedagógov by bolo vstúpenie do tohto školského úradu výhodou, lebo by išlo o spoluprácu v v oblasti odborného a metodického riadenia a nemuseli by chodiť na školenia do Trenčína, ale iba na Starú Turú, čím by vznikli i menšie mzdové náklady nevznikalo by také množstvo nadčasových hodín pri zastupovaní. Ďalšou výhodou je, že poskytujú pomoc i pre pedagógov materských škôl. V súčasnosti sú členmi tohto školského úradu i obce Krajné a Kostolné. V zmluve by bolo zakotvené, že obec sa nebude finančne podieľať na financovaní činnosti školského úradu. Nakoľko táto spolupráca by bola pre našu obec výhodná, zastupiteľstvo schválilo vstúpenie do tohto školského úradu. (uznesenie č. 132/2009)
 
5. Informácia o príprave nohejbalového turnaja
     Starosta obce oznámil prítomným termín konania nohejbalového turnaja – 11. júla 2009 so začiatkom o 8.00 – 8.30 hod. Informácia o turnaji bude zverejnená i v týždenníku Kopaničiar expres. Pred turnajom bude ešte potrebné vykonať úpravu ihriska – dosypať antuku. (uznesenie č. 133/2009)
 
6. Návrh na zakúpenie motorového vozidla
     Starosta obce dal návrh na zakúpenie ojazdeného motorového vozidla pre potreby školskej jedálne a obce, nakoľko technický stav vozidla ŠKODA FORMAN je zlý, vozidlo má vysokú spotrebu a jeho údržba a oprava by bola príliš nákladná. Starosta navrhol zakúpiť vozidlo do hodnoty 3.000,- EUR, vozidlo by sa zakúpilo z prostriedkov školskej jedálne. Do diskusie sa zapojili viacerí poslanci i občania a poslanci schválili kúpu ojazdeného dodávkového motorového vozidla v cene do 3.300,- EUR. (uznesenie č. 134/2009)
 
7. Návrh na výstavbu polyfunkčného ihriska
     V tomto doplnenom bode programu starosta informoval prítomných o možnosti podania projektu na vybudovanie polyfunkčného ihriska s umelým povrchom s príspevkom od štátu vo výške cca 40.000,- EUR a spolufinancovaním obce vo výške cca 16.600,- EUR s tým, že obci bola ponúknutá možnosť odloženia splátky o jeden rok, možno i na dlhšiu dobu. Rozmery ihriska by mali byť 18 m x 33 m a obec má záujem o jeho vybudovanie v záhrade pod budovou školy, nakoľko tento priestor sa pre potreby školy nevyužíva a zároveň by sa vyriešil problém s kosením trávy. Podmienkou vybudovania ihriska je blízkosť školy. Pani Smetanová, bytom Rudník č. 346 sa informovala na vybudovanie detského ihriska pre malé deti – toto bude vytvorené v rámci projektu Revitalizácie a bude sa nachádzať v súčasnom parku pri KD. Ešte je potrebné, aby projektant prepočítal výšku nákladov, ktoré by bolo potrebné vynaložiť na úpravu terénu.
Poslanec Fridrišek sa informoval, ako pokračujú práce na rekonštrukcii materskej školy – v súčasnosti sú práce zastavené, nakoľko obci bol schválený projekt na zateplenie a výmenu okien na budove školy, v rámci ktorého budú riešené i niektoré práce na škôlke – napr. výmena okien. Tieto práce by mali začať v apríli budúceho roka. Obecné zastupiteľstvo schválilo podanie žiadosti o výstavbu polyfunkčného ihriska v areáli školy. (uznesenie č. 135/2009)
 
8. Diskusia
     V tomto bode programu sa p. Milan Smetana, bytom Rudník č. 346 informoval na dátum, odkedy je na obci Rudník schválený stavebný úrad, keďže pôvodne bol schválený vstup obce do spoločného stavebného úradu v Moravskom Lieskovom. Pani Smetanová podotkla, že stavebný úrad robil ich firme prieťahy v stavebnom konaní a kolaudácia prebehla až na základe tlaku z Krajského stavebného úradu. Starosta obce upozornil na skutočnosť, že práca stavebného úradu je preneseným výkonom štátnej správy a nie je v kompetencii obecného zastupiteľstva riešiť tieto záležitosti, nakoľko obecné zastupiteľstvo je orgánom samosprávy.
     Ďalej sa p. Smetana informoval na budúcu výstavbu splaškovej kanalizácie v Árendách – z akých finančných zdrojov bude budovaná a pre koho bude slúžiť, ďalej sa informoval na možnosť doplniť projekt kanalizácie obce aj o výstavbu v Árendách. Starosta odpovedal, že projekt kanalizácie je už vypracovaný, prebieha stavebné konanie a bolo by problematické dopĺňať do tohto projektu ďalšie rodinné domy, ktoré ešte nie sú postavené a do tohto projektu ani nemohli byť zahrnuté, preto sa riešia touto splaškovou kanalizáciou.
     P. Smetana ďalej podotkol, či je verejné osvetlenie osadené v 50 metrových úsekoch a dal návrh zmerať osvetlenie luxometrom.
     Poslanec Roman Fridrišek sa informoval, či už je dorobená nová webová stránka obce, nakoľko jej titulná strana sa mu zdala byť posunutá a ďalej sa informoval na problém s fungovaním WC v materskej škole, o ktorom ho informovala riaditeľka MŠ a na dorobenie  lavičky na zastávke u Hluchých – webová stránka by už mala mať konečnú podobu, riaditeľka MŠ v súčasnosti oznámila, že problém s WC v materskej škole už pretrváva dlhšiu dobu - tento problém bude v čo najkratšej dobe riešiť nový údržbár a dosky na dorobenie lavičky sú pripravené – poslanci MVDr. Martin Cibulka, Peter Srnánek a Roman Fridrišek boli ochotní zorganizovať brigádu na ich osadenie.
 
      Po prejednaní všetkých bodov programu starosta zasadnutie obecného zastupiteľstva ukončil, nakoľko každé uznesenie bolo schvaľované priebežné po prejednaní jednotlivých bodov programu.
 
Uznesenie č. 129/2009
Obecné zastupiteľstvo v Rudníku schvaľuje:
a/ návrhovú komisiu v zložení:
b/ program rokovania: príloha č. 1b) doplnený o:
 bod č. 6 – „Návrh na zakúpenie motorového vozidla“
 bod č. 7 – „Návrh na výstavbu polyfunkčného ihriska“
 bod č. 8 – „Diskusia
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI:  –                 ZDRŽALI SA:  –
 
c/ schvaľuje overovateľov zápisnice: p. Milana Štefíka, p. Petra Srnánka
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI:  –                 ZDRŽALI SA:  –
 
Uznesenie č. 130/2009
     Obecné zastupiteľstvo v Rudníku berie na vedomie kontrolu uznesení zo zasadnutia OZ zo dňa 21. 4. 2009 (príloha č. 2)
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI: –                 ZDRŽALI SA:  –
 
Uznesenie č. 131/2009
Obecné zastupiteľstvo v Rudníku
131a) schvaľuje predaj parc.č. 25639/5 – záhrada o výmere 356 m2 v k.ú. Rudník Mgr. Ľubici Durcovej, bytom Rudník č. 232 za cenu 2,- EUR/m2.
 
Hlasovanie poslancov:  ZA: 6 poslancov            PROTI: –             ZDRŽALI SA:  1 poslanec
 
131b) ruší uznesenie č. 173/2006 (odpredaj pozemku p. Štefanovi Cibulkovi)
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI: –                 ZDRŽALI SA:  –
 
131c) schvaľuje predaj parc.č. 22393/48 o výmere 2158 m2 v k.ú. Rudník p. Zdenkovi Sýkorskému a Eve Malej rod. Mizerákovej, bytom Myjava, Hurbanova 933/7 za cenu 4,97 EUR/m2 za podmienok:
1. možnosti odstúpenia obce od zmluvy v prípade, že žiadateľ do dvoch rokov od schválenia tohto uznesenia obecným zastupiteľstvom, nepostaví základnú dosku rodinného domu a vrátením kúpnej ceny 4,97 EUR /m
2. zriadenia predkupného práva obce ako záväzkový vzťah do roku 2018 za sumu 4,97 EUR/m2
3. Žiadatelia zabezpečia zmluvu o prevode nehnuteľností.  
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI: –                 ZDRŽALI SA:  –
 
131d) schvaľuje bezplatný prevod vodovodu v lokalite Árendy „Vetva A“ o celkovej dĺžke 265 m a „Vetva B“ o celkovej dĺžke 602 m Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a.s. , Prešovská č. 48, 826 46 Bratislava 29.
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI: –                 ZDRŽALI SA:  –
 
 
131e) berie na vedomie žiadosť o odpredaj časti pozemku parc.č. 22158 v k.ú. Rudník p. Pavlovi Tomekovi, bytom Rudník č. 66.
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI: –                 ZDRŽALI SA:  –
 
131f) schvaľuje nasledujúci postup pri vysporiadaní pozemkov par.c.č. 22389/3 – 1522 m2 – zastav.plocha, 22389/4 – 257 m2 zastav.plocha, 22389/5 – 332 m2 orná pôda v k.ú. Rudník nachádzajúcich sa v lokalite Árendy:
  1. navrhnúť zámenu s pozemkami vo vlastníctve obce
  2. odkúpenie pozemkov
 
     Po prerokovaní možného riešenia obecné zastupiteľstvo uznesením rozhodne o konečnom riešení vysporiadania pozemkov.
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI: –                 ZDRŽALI SA:  –
 
Uznesenie č. 132/2009
Obecné zastupiteľstvo v Rudníku schvaľuje vytvorenie spoločného školského úradu s mestom Stará Turá.
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI: –                 ZDRŽALI SA:  –
 
Uznesenie č. 133/2009
Obecné zastupiteľstvo v Rudníku berie na vedomie informáciu o príprave nohejbalového turnaja konaného dňa 11.7.2009.
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI: –                 ZDRŽALI SA:  –
 
Uznesenie č. 134/2009
Obecné zastupiteľstvo v Rudníku schvaľuje kúpu ojazdeného dodávkového motorového vozidla v cene do 3.300,- EUR.
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI: –                 ZDRŽALI SA:  –
 
Uznesenie č. 135/2009
Obecné zastupiteľstvo v Rudníku schvaľuje podanie žiadosti o výstavbu polyfunkčného ihriska v areáli školy.
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov                PROTI: –                 ZDRŽALI SA:  –
 
 
 
            Bc. Jaroslav Ferianec                                                            Monika Caltíková
              starosta obce                                                                          zapisovateľka
 
 
 
                                                                      Milan Štefík
                                                                  Peter Srnánek
                                                           overovatelia zápisnice

K stiahnutiu

Publikované: 23.6.2009 | Zobrazené: 402
Nastavenia cookies