Zápisnica 17.02.2009

Z á p i s n i c a

zo XIV. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Rudníku
konaného dňa 17. februára 2009 o 17,00 hod
 
 
Prítomní: podľa prezenčnej listiny – poslanci OZ: MVDr. Martin Cibulka, Ing. Štefan Duga, Roman Fridrišek, Miroslav Holota, Peter Srnánek, Milan Štefík, Andrea Zmeková
 príloha č. 1a)
 
1. Zahájenie, voľba návrhovej komisie, určenie overovateľov zápisnice
a)   Obecné zastupiteľstvo (OZ) na úvod zasadnutia schválilo program XIV. zasadnutia obecného zastupiteľstva v Rudníku zo dňa 17. februára 2009, ktorý bol na žiadosť kontrolóra obce p. Malkovej doplnený o ďalší bod – „Podanie informácie o príprave a konaní Voľby prezidenta SR“ a program bol schválený v nasledovnom znení:
 
  1. Zahájenie, voľba návrhovej komisie, určenie overovateľov zápisnice
  2. Kontrola uznesení
  3. Prejednanie žiadostí
  4. Podanie informácie o príprave a konaní Voľby prezidenta SR
  5. Diskusia
  6. Záver
(uznesenie č. 115 a)/2009)
 
 b) Do návrhovej komisie boli jednohlasne zvolení: Roman Fridríšek, MVDr. Martin Cibulka,    
     za overovateľov zápisnice boli určení: Miroslav Holota, Andrea Zmeková
     (uznesenie č. 115 b)/2009)
 
2. Kontrola uznesení
     Kontrolu uznesení zo zasadnutia OZ konaného dňa 30.10.2008 zobralo OZ na vedomie bez
pripomienok.
    (uznesenie č. 116/2009)
     V tomto bode programu sa starosta obce vrátil k uzneseniu č. 99/2008 zo zasadnutia obecného zastupiteľstva zo dňa 30.10.2008, na ktorom sa prejednával sporný svetelný bod a stĺp oproti rodinnému domu č. 184. Z oznámenia energetických závodov vyplýva, že stĺp je súčasťou verejného rozvodu, ale nemajú informácie, kto vykonal pripojenie svietidla. Vybudovanie osvetlenia bolo dodatočne zlegalizované ohlásením drobnej stavby.
Na základe tohto oznámenia bude platiť uznesenie č. 99/2008 písm. a) a b) - lampa oproti rodinnému domu súpisné č.184 bude ponechaná a zapojená  a lampa na susednom stĺpe umiestnenom medzi domami súpisné č. 184 a súpisné č. 185 bude zrušená – odpojená.
(uznesenie č. 99/2008 a) a b))
 
3. Prejednanie žiadostí
a) Ako prvú predniesol starosta obce prítomným žiadosť p. Ďurča z Bratislavy (príloha č. 2) o odpredaj obecného pozemku. Vysvetlil, že táto žiadosť je doplnením žiadosti, ktorú už p. Ďurčo mal v minulosti podanú. Nakoľko podľa žiadosti je zrejmé, že žiadateľ má záujem na odkúpenom pozemku postaviť víkendový dom, členovia rady neodporučili žiadosť schváliť, nakoľko obec má záujem o odpredaj pozemkov žiadateľom, ktorí budú postavené rodinné domy využívať na trvalé bývanie. Obec totiž dostáva od štátu podielové dane, ktorých výška sa odvíja od počtu trvale prihlásených obyvateľov obce. Poslanci OZ neschválili žiadosť p. Ďurča o odpredaj obecného pozemku v časti Árendy ani Skalka. (uznesenie č. 117 a)
    
b) Ďalšou prejednávanou žiadosťou bola žiadosť p. Štefana Durca, bytom Rudník č. 236 (príloha č. 3), ktorý má záujem o zámenu nehnuteľností, konkrétne navrhol obci vymeniť pozemok, ktorý má pridelený do náhradného užívania za pozemky, ktoré sú v jeho vlastníctve. Nakoľko žiadateľ ponúka obci na zámenu pozemky, ktoré nevlastní v celosti, iba v podiele ¾ a tieto pozemky nie sú pre obec využiteľné – najmä z hľadiska budúcej bytovej výstavby, a pozemok, ktorý má pridelený do náhradného užívania obec v budúcnosti plánuje využiť na odpredaj k výstavbe rodinných domov, členovia OZ žiadosť zamietli.  (uznesenie č. 117 b))
 
c) Poslednou prejednávanou žiadosťou bola žiadosť p. Milana Smetanu, bytom Rudník č. 346 o vyjadrenie sa k „Náčrtu riešenia parkoviska“ na parcele č. 25500/1 v časti obce u Hluchých v blízkosti jeho skladu a predajne keramických výrobkov. Táto žiadosť bola na predchádzajúcom zasadnutí iba zobraná na vedomie.   Starosta oboznámil prítomných s odporučením členov rady – aby p. Smetana doložil k žiadosti vyjadrenie, kto bude investorom budovaného parkoviska, aby doložil návrh riešenia už existujúcej križovatky, v ktorej sa nachádza i zastávka SAD a riešenie vychádzania zo susedných pozemkov na verejné priestranstvo a návrh riešenia parkovania v súlade s platnými predpismi, nakoľko miesto navrhovaného parkoviska je v ochrannom pásme vedenia vysokého napätia. Starosta obce otvoril k tomuto bodu programu diskusiu: p. Smetana podotkol, že ak parkovisko vybuduje obec, bude slúžiť na parkovanie pre občanov a v prípade, že by mu obec pozemok odpredala, parkovisko vybuduje on s tým, že predloží obci projekty vypracované od projektanta a dopravný inšpektorát by sa tiež vyjadril, či je budované parkovisko v súlade s predpismi. Navrhol, aby sa poslanci i občania, ktorých sa táto problematika dotýka, zišli na mieste, kde má záujem vybudovať parkovisko a privolaný geodet by vyznačil hranice pozemku a potom by sa riešila otázka budovania parkoviska. Ďalej sa informoval, či má naša obec vypracovaný územný plán. Poslanec p. Srnánek podotkol, že vybudované parkovisko bude slúžiť predovšetkým pre zákazníkov p. Smetanu. Poslanci schválili uznesenie tak, ako bolo na začiatku prečítané – podľa pôvodného odporučenia obecnej rady. (uznesenie č. 117 c))
 
4. Návrh zmeny nájmu
 
     V tomto bode programu starosta obce vysvetlil prítomným potrebu zaokrúhlenia jednotlivých súm vyberaných nájmov z dôvodu, že doteraz boli poplatky vyberané iba v sumách prepočítaných konverzným kurzom na EURO, čo bolo nepraktické a prítomným poslancom bol predložený návrh so zaokrúhlenými sumami poplatkov. Ďalej je potrebné doplniť nájomné zmluvy na pozemky obce, ktoré majú v nájmoch firmy i občania o výšku dane z nehnuteľností za tieto pozemky, nakoľko v súčasnosti ich títo nájomcovia nemôžu mať zahrnuté vo svojich daňových priznaniach a platiť za ne daň z nehnuteľností tak, ako bolo tomu doteraz. K tomuto bodu programu nebola žiadna diskusia a výška nájmov bola schválená tak, ako bola predložená na zasadnutie. (uznesenie č. 118/2009)
 
  
5. Podanie informácie o príprave a konaní Voľby prezidenta SR
 
     Starosta obce informoval prítomných poslancov i občanoch o čase a mieste konania voľby prezidenta – 1. kolo volieb sa uskutoční 21.03.2009, príp. 2. kolo dňa 04.04.2009, čas hlasovania je od 7.00 do 22.00 hod. Volebná miestnosť sa bude nachádzať v zasadačke Kultúrneho domu v Rudníku. Každý občan dostane do domácnosti oznámenie o čase a mieste konania volieb. Občania, ktorí sa v čase konania volieb nebudú môcť dostaviť zo zdravotných dôvodov do volebnej miestnosti, môžu požiadať na obecnom úrade o hlasovanie do prenosnej schránky, občania, ktorí budú v deň konania volieb mimo miesta svojho trvalého bydliska, môžu požiadať o vydanie voličského preukazu, s ktorým môžu hlasovať v ktoromkoľvek volebnom okrsku na Slovensku. Poslanci informáciu o konaní volieb zobrali na vedomie. (uznesenie č. 119/2009)
 
6. Diskusia
 
     Do diskusie sa ako prvý prihlásil p. Vladimír Peterka, bytom Rudník č. 382/ , ktorý oznámil, že hovorí na zasadnutíako zástupca nájomníkov 16 b.j. a oznámil, že im nie je prehŕňaná komunikácia vedúca na parkovisko a plochu pod bytovkou, ďalej predniesol problém so šmykľavou dlažbou na schodišti vedúcom k hlavným vchodom do bytovky a problémy s odsávačmi pár. Starosta obce prisľúbil, že prehŕňanie komunikácie zabezpečí a všetky prednesené problémy bude riešiť s dodávateľom stavby.
     Ďalej sa p. Peterka informoval na vybudovanie detského ihriska, nakoľko v súčasnosti sa deti – hlavne z novej bytovky nemajú kde hrať. K tomuto problému sa vyjadril starosta obce – obec mala záujem vysporiadať vlastnícke vzťahy k pozemkom a vybudovať detské ihrisko, ale vznikol problém s cenou za pozemky, nakoľko cena 10,- EUR za m2 pozemku je pre obec príliš vysoká. Obec pripravuje projekt na získanie prostriedkov z fondov EÚ na revitalizáciu obce, v rámci ktorého by sa riešila i úprava okolia KD a v parku by sa nachádzal aspoň detský kútik. Starosta oboznámil prítomných s návrhom riešenia tohto projektu, ktorý by zároveň riešil vybudovanie bezpečného vchodu do budovy školy, zväčšenie kapacity parkoviska pri obchode JEDNOTY, rekonštrukciu chodníka u Dugov, zastávku autobusu pri obecnom úrade.
     Pán Štefan Durec, Rudník č. 236 sa informoval na opravu cesty do časti obce Machlové. Starosta obce povedal, že tu vzniká problém, nakoľko cesta od kultúrneho domu až po križovatku na Machlovom je lesná cesta, ktorá by sa nemala využívať ako miestna komunikácia. Občania V. Ferianec, Rudník č. 22 a p. Smetana sa ifnromovali, či by bol veľký problém vyňať túto komunikáciu z lesného fondu. K problematike rekonštrukcie miestnych komunikácií starosta podotkol, že získanie prostriedkov z eurofondov je podmienené splnením podmienky zabudovania všetkých inžinierskych sietí do komunikácie. Rekonštrukciu komunikácií bude obec riešiť až po vybudovaní kanalizácie.
     Poslanec p. Roman Fridrišek sa informoval na pokračovanie prác na budovaní škôlky v priestoroch bývalej jedálne – starosta podal informáciu o postupe jednotlivých prác: v súčasnosti sa pracuje na ukladaní dlažby a obkladov, uskutočnila sa rekonštrukcia elektriny, bude potrebné vykonať prekládku niektorých radiátorov, obnovu fasády, výmenu okien.
     Na  záver diskusie p. starosta informoval prítomných o webovej stránke obce, ktorá je v súčasnosti v rekonštrukcii a bude mať novú formu.
     Nakoľko program zasadnutia bol vyčerpaný a uznesenia boli schvaľované priebežne, starosta zasadnutie ukončil.
 
  
Uznesenie č. 115/2009
 
Obecné zastupiteľstvo v Rudníku schvaľuje:
a/ návrhovú komisiu v zložení: Roman Fridrišek, MVDr. Martin Cibulka
b/ program rokovania: príloha č. 1b)
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov.                PROTI: –                 ZDRŽALI SA: –
 
 
Uznesenie č. 116/2009
 
Obecné zastupiteľstvo v Rudníku berie na vedomie:
a)  kontrolu uznesení zo zasadnutia OZ zo dňa 16.12. 2009.
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov.                PROTI: –                 ZDRŽALI SA: –
 
b) kontrolu uznesenia 99/2008 a) a b) zo zasadnutia OZ zo dňa 30.10.2008.
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov.                PROTI: –                 ZDRŽALI SA: –
 
 
Uznesenie č. 117/2009
Obecné zastupiteľstvo v Rudníku :
 
117 A) nesúhlasí s odpredajom obecného pozemku v časti obce Árendy ani Skalka žiadateľovi p. Martinovi Ďurčovi, bytom 811 05 Bratislava, Palárikova 10. (príloha č. 2)
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov.                PROTI: –                 ZDRŽALI SA: –
 
 
117 B) nesúhlasí so žiadosťou p. Štefana Durca, bytom Rudník č. 236 o zámenu nehnuteľností. (príloha č. 3)
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov.                PROTI: –                 ZDRŽALI SA: –
 
117 C) konštatuje, že z predloženého náčrtku parkoviska p. Smetanu, bytom Rudník č. 346, nie je jasné, kto bude investorom, aké bude riešenie už existujúcej križovatky v ktorej sa nachádza i zastávka SAD, vchod do budúcej predajne, vychádzanie zo susedných pozemkov, a riešenie parkovania v súlade s platnými predpismi, nakoľko miesto navrhovaného parkoviska je v ochrannom pásme vedenia vysokého elektrického napätia.
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov.                PROTI: –                 ZDRŽALI SA: –
 
 
Uznesenie č. 118/2009
 
 Obecné zastupiteľstvo v Rudníku schvaľuje návrh na úpravu výšky poplatkov podľa prílohy č. 4
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov.                PROTI: –                 ZDRŽALI SA: –
 
 
Uznesenie č. 119/2009
 
Obecné zastupiteľstvo v Rudníku berie na vedomie informáciu o príprave a vykonaní volieb prezidenta SR.
 
Hlasovanie poslancov: ZA: 7 poslancov.                PROTI: –                 ZDRŽALI SA: –
 
 
 
 
 
            Bc. Jaroslav Ferianec                                                            Monika Caltíková
              starosta obce                                                                            zapisovateľka
 
 
 
                                                                 Miroslav Holota
                                                                Andrea Zmeková
                                                           overovatelia zápisnice
 
 
 
 

 

Publikované: 17.2.2009 | Zobrazené: 450
Nastavenia cookies